Sisteme de îngrijire a vârstnicilor din Europa
Sistemele de îngrijire a persoanelor vârstnice din întreaga lume sunt foarte diferite. În timp ce unele țări dispun de un sistem bine structurat de ajutorare a persoanelor în vârstă, altele nu. De asemenea, unele țări dispun de o tehnologie mai avansată decât altele, ceea ce poate afecta sistemele de îngrijire a vârstnicilor.
În cele ce urmează sunt prezentate câteva exemple despre modul în care diverse țări oferă asistență cetățenilor lor în vârstă:
Suedia: Guvernul suedez și-a făcut o prioritate din a-i ajuta pe cetățenii lor vârstnici să rămână activi și independenți, oferind o varietate de programe care răspund nevoilor persoanelor în vârstă. Printre acestea se numără transportul public gratuit pentru persoanele în vârstă, precum și diverse alte beneficii, cum ar fi servicii de consiliere gratuite și subvenții pentru medicamentele pe bază de rețetă.
Norvegia: În Norvegia, se pune accentul pe menținerea persoanelor vârstnice în afara căminelor de bătrâni, oferindu-le servicii precum asistenți medicali la domiciliu care îi pot ajuta cu sarcinile zilnice, cum ar fi îmbăierea sau pregătirea meselor. Există, de asemenea, opțiuni de locuințe disponibile pentru cei care au nevoie de mai multă asistență decât cea disponibilă doar la domiciliu.
Sistemele de îngrijire a persoanelor vârstnice din Europa se află în criză. Îmbătrânirea tot mai accentuată a populației, combinată cu deficitul de asistente medicale și de alt personal, cauzează probleme pentru familiile și persoanele care au nevoie de îngrijire pentru cei dragi.
Problema a fost agravată de faptul că majoritatea țărilor au fost nevoite să își reducă bugetele de la recesiunea economică încoace. Acest lucru înseamnă că mulți oameni au rămas fără ajutor guvernamental atunci când vine vorba de îngrijirea rudelor lor în vârstă.
Un alt motiv pentru care atât de mulți oameni întâmpină dificultăți în a găsi îngrijire adecvată pentru rudele lor în vârstă este că nu există suficienți asistenți medicali. Numărul acestora pe cap de locuitor a scăzut constant de-a lungul anilor și nu există prea multe speranțe de îmbunătățire în curând.
Această lipsă de profesioniști calificați înseamnă că cele mai multe familii nu au de ales decât să ia problema în propriile mâini atunci când vine vorba de îngrijirea rudelor lor în vârstă.
În Germania, de exemplu, există un sistem de profesioniști din domeniul sănătății care verifică persoanele în vârstă pentru a se asigura că sunt îngrijite corespunzător. În cazul în care cineva nu este îngrijit așa cum ar trebui să fie, acesta poate raporta preocupările sale autorităților competente.
Sistemele de îngrijire a persoanelor vârstnice din România reprezintă o problemă complexă
Populația țării îmbătrânește rapid, iar numărul persoanelor de peste 60 de ani se estimează că va crește până în 2030. O mare parte a populației este vârstnică, iar un număr mare dintre aceștia trăiesc singuri. Acest lucru este predominant mai ales în rândul comunităților rurale, unde poate fi dificil pentru oameni să aibă acces la serviciile sociale.
Lipsa unei infrastructuri adecvate i-a determinat pe mulți vârstnici români să caute opțiuni private de îngrijire, cum ar fi asistenții medicali la domiciliu și căminele de bătrâni, mai degrabă decât opțiuni publice.
Sistemul de îngrijire a vârstnicilor în România se bazează pe unitatea familială, care este un mod comun de a oferi îngrijire în întreaga lume. Cu toate acestea, s-a demonstrat că această metodă este ineficientă atunci când vine vorba de furnizarea de îngrijire de înaltă calitate pentru persoanele în vârstă.
Sistemul public de cămine de bătrâni din București, de exemplu, este învechit și nu răspunde nevoilor persoanelor vârstnice. De asemenea, este foarte dificil pentru familiile lor să găsească un loc de cazare pentru ei, deoarece nu sunt suficiente spații disponibile în aceste unități.
Industria căminelor private pentru bătrâni este în plină expansiune
Aceste cămine oferă cetățenilor în vârstă oportunitatea de a-și trăi pensia fără a trebui să își facă griji cu privire la traiul pe cont propriu. Căminele oferă o varietate de servicii și facilități, inclusiv mâncare, oportunități sociale, îngrijire medicală și multe altele. Dezavantajul acestei popularități crescânde este că nu există suficiente cămine pentru a-i găzdui pe toți cei care au nevoie de ele – iar acest lucru a dus la unele probleme în cadrul industriei. De exemplu, unii rezidenți au fost nevoiți să aștepte locuri în aceste cămine înainte de a se putea muta, de aceea este bine să vă interesați din timp asupra rezervării unui loc în unul din cele mai bune camine de batrani din Bucuresti.