Secretul unei tunsori perfecte

Secretul unei tunsori perfecte

Suntem deseori tentati sa consideram coafura ca pe un accesoriu la moda, uitand ca ea contribuie hotarator la construirea imaginii personale si ca influenteaza (in mod fericit sau dimpotriva) felul in care ceilalti ne percep si ne evalueaza intr-un context dat.
Ne dorim coafura vedetei X sau Y, ne aliniem frenetic tendintelor din fashion si hair styling, rasfoim revistele in cautare de noutati si modele de inspiratie dar, … de cate ori ne oprim pentru a ne pune simpla intrebare : “Mie mi se potriveste , oare?”
Frumusetea e un ideal nemuritor al omenirii si totodata o nevoie superioara a fiecarui individ….Vrem sa aratam “traznet” in acord cu stilurile actuale, dar nu intotdeauna stim trucurile pentru a ne pune in valoare atu-urile personale si pentru a atenua micile imperfectiuni..
In materie de coafura , raspunsul se gaseste in regula de baza a frumusetii: un stilist priceput valorifica forma, proportiile si trasaturile fetei. Forma fetei tale determina stilurile care ti se potrivesc cel mai bine, pentru ca fiecare contur are anumite linii si reliefuri caracteristice. Tot ce trebuie sa faci este sa identifici care este forma fetei pentru a alege tunsorile care te avantajeaza si a evita pe cele care sunt total nepotrivite pentru tipul tau morfo-fizionomic.
Incepem evaluarea : foloseste-te de o rigla de masurat , o foaie de hartie si un creion.
•    Primul pas: masoara fata pe orizontala (= latimea fetei) , in dreptul obrajilor, incepand de la o ureche si terminand la cealalta, peste nas. Se masoara distanta intre oasele zigomatice( = obrajii) ca in figura 1. Noteaza centrimetrii rezultati.
•    Pasul doi: masoara dimensiunea maxilarului, trecand peste barbie, cum se arata in figura 2, apoi noteaza dimensiunea pe hartie.
•    Pasul trei: masoara partea cea mai lata a fruntii, chiar de deasupra sprancenelor (osul frontal) (figura 3). Noteaza din nou.
•    Pasul patru: masoara dimensiunea fetei pe verticala, intre varful barbiei si linia parului, pe frunte, ca in figura 4.
Dupa ce ai notat cele 4 dimensiuni rezultate, verifica proportiile urmatoare, pentru a sti in ce tip te incadrezi:
•    Fata ovala: dimensiunea fetei pe verticala (pasul 4) este de aproximativ (1+1/2) mai mare ca dimensiunea pe orizontala (pasul 1).
•    Fata rotunda: dimensiunea fetei pe verticala (pasul 4) este aproximativ egala cu dimensiunea pe orizontala (pasul 1).
•    Fata patrata: dimensiunea fruntii (pasul 3) este aproape egala cu cea a maxilarului (pasul 2).
•    Fata triunghiulara: dimensiunile obrajilor (pasul 1) si fruntii (pasul 3) vor fi semnificativ mai mari decat dimensiunea maxilarului, inregistrata la pasul 2.
Parului lung i se potriveste o tunsoare in trepte mari, cu cateva bucle rebele, astfel incat sa rotunjeasca usor fata.
Nu este indicat ca parul lung sa fie purtat drept pe langa urechi, pentru ca ca ar evidentia si mai mult forma patrata a fetei. Parului scurt i se va da o forma rotunjita, eventual cu breton in suvite, tip “bang”.
Fata triunghiulara
Cea mai potrivita tunsoare pentru tine este cea care ascunde fruntea inalta cu un breton “big bang” si distrage atentia de la barbia proeminenta.
Alege coafurile cu par lung, dar evita suvitele de lungime medie, care ajung spre barbie pentru ca acestea accentueaza si mai mult forma ascutita a fetei. Si tunsorile in scari trebuie evitate, pentru ca acestea au efect de alungire a fetei si scot in evidenta barbia .
E bine sa retii:
Daca nu ai fata ovala, tunsoarea pe care o alegi trebuie sa creeze efectul de fata ovala, pentru ca, in acceptiunea generala, aceasta este considerata ideala. Poti spune ca ai descoperit tunsoarea perfecta pentru tine, atunci cand ea estompeaza unghiurile si creeaza proportii armonioase, similare unei fete ovale.