Kombucha: ce stim despre acest ceai fermentat- proprietati

Kombucha

Kombucha: ce stim despre acest ceai fermentat- proprietati

Practic, kombucha este un ceai indulcit care este fermentat prin intermediul unei ciuperci, bacterii si drojdii, cunoscut sub numele de SCOBY,obtinand o bautura care, in mod traditional, provine din China, Rusia si Germania. Cel mai traditional, kombucha este fabricat din ceai negru,desi putem folosi si ceai verde sau, daca dorim, experimentam cu alte tipuri diferite de ceai.

Acelasi tip de ciuperca nu este intotdeauna folosit pentru a fermenta ceaiul, astfel incat aroma pe care o obtinem in rezultatul final va depinde in mare masura de tipul de ciuperca pe care il folosim, precum si de ceaiul pe care il alegem si de cantitatea de zahar pe care o adaugam.

In orice caz, gustul aminteste usor de cidru, otet de cidru de mere sau chiar sampanie. Acest lucru se datoreaza faptului ca rezultatul este, de obicei, un amestec intre dulce si amar,precum si bulbuc din cauza fermentatiei.

O bautura cu numeroase proprietati

In cazul kombucha, pentru a obtine fermentarea este necesar sa se adauge zahar la ceai. Acest lucru inseamna ca atunci cand luam kombucha, chiar daca o facem acasa, vom consuma putin zahar adaugat. In orice caz, cea mai mare parte a acestui zahar intra in fermentatie, iar cantitatea pe care o consumam este foarte mica.Kombucha

Fermentarea genereaza un procent de alcool intre gram si 3,6 g pe litru de kombucha.

Un alt aspect important este ca fermentatia genereaza o cantitate mica de alcool in bautura. Realitatea este ca procentul este foarte mic – in jur de 1 – 3,6 grame pe litru de bautura – dar este ceva ce trebuie sa luam in considerare inainte de a-l consuma.

In orice caz, daca aceasta bautura este considerata atat de sanatoasa, in ciuda prezentei unei cantitati mici de zaharuri adaugate si alcool, se datoreaza faptului ca are numeroase beneficii care par sa compenseze prezenta minima a acestor doua elemente.

Prezenta ridicata a vitaminelor si mineralelor

Este o bautura care ne ofera o cantitate importanta de vitamine. Kombucha contine vitamine B,dar si vitamina C. In plus, ne va oferi zinc, fier, cupru si mangan. Totul dintr-o simpla fermentare a ceaiului.

Aceste proprietati va vor ajuta sa aveti grija de sistemul nostru nervos,precum si de tesutul nostru muscular. In plus, va ajuta la protejarea si imbunatatirea sanatatii sistemului nostru imunitar.

Polifenoli asemanatori ceaiului

Fiind o bautura facuta cu ceai, acest lucru ne ofera, de asemenea, o cantitate interesanta de polifenoli antioxidanti. Acest tip de antioxidant ne poate ajuta sa prevenim oxidarea celulara si sa ne protejam de radicalii liberi. In orice caz, trebuie sa ne amintim ca ceaiul in sine ne aduce si astfel de beneficii si intr-o masura mai mare, deoarece fermentarea se termina cu unii dintre acesti polifenoli, in special cu cat il avem mai mult fermentand.

Efectul fermentatiei

Fermentatia in sine, precum si microorganismele bauturii de ceai kombucha ne ofera, de asemenea, unele beneficii. Si are anumite proprietati care pot ajuta la promovarea functiilor digestive. Printre altele, kombucha are proprietati probiotice,cu o potenta similara cu cea a boabelor de kefir.