In ce consta intretinerea sistemului de climatizare si de ce este necesara?
Cum confortul termic este un aspect foarte important pentru oameni, iar in ultimii ani, temperaturile trec usor de la o extrema la alta, conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu sistem de climatizare poate deveni un lucru foarte dificil. Fie ca este vorba de o temperatura prea ridicata sau prea scazuta, atentia si concentrarea soferului nu vor mai fi la fel de eficiente.
Tocmai de aceea, se poate considera ca sistemul de climatizare contribuie si la siguranta soferului in timpul condusului. Indiferent ca este o climatizare manuala sau automata, aceasta este unul dintre principalele aspecte de care se tine cont in momentul in care se achizitioneaza o masina. Pentru a se putea bucura insa de aceasta pentru mult timp, fara niciun fel de problema, soferii trebuie sa se preocupe de intretinerea si igienizarea regulata a acesteia.
In ce consta intretinerea sistemului de climatizare? Dar igienizarea acestuia?
Cu toate ca se considera ca aerul conditionat al unei masini este utilizat numai vara, in realitate, acesta este foarte util si in anotimpul rece, deoarece ajuta la dezaburirea si obtinerea temperaturii dorite in habitaclu intr-un timp mai scurt. Tocmai de aceea, intretinerea si igienizarea sistemului de climatizare nu trebuie ignorate.
Cum la fiecare schimbare de anotimp, soferii trebuie sa isi inlocuiasca anvelopele cu unele potrivite, de iarna sau de vara, la fel si sistemul de climatizare ar trebui sa aiba parte de o revizie periodica. De exemplu, la inceputul verii, mai ales daca urmeaza sa se plece la un drum lung cu aceasta, masina ar trebui dusa intr-un service si verificata de un mecanic.
Acesta trebuie sa verifice inclusiv filtrele si nivelul lichidului de racire din sistemul de climatizare. Pentru a se bucura de o clima care functioneaza corect, se recomanda o revizie a sistemului, care incepe prin eliminarea completa a freonului din sistem, pentru a permite curatarea acestuia si eliminarea umiditatii. Odata curatarea facuta, freonul va fi reintrodus in sistem si se va verifica daca este nevoie si de o completare.
De asemenea, schimbarea filtrului de polen este o alta etapa care poate fi facuta la verificarea sistemului de climatizare, daca acesta nu a fost inlocuit in timpul reviziei generale sau a schimbului de ulei.
Cum se poate prelungi durata de functionare a sistemului de climatizare?
Pentru a mentine sistemul de climatizare la Opel Insignia A in stare buna, se recomanda ca acesta sa fie pornit cel putin o data pe luna, pentru a lubrifia componentele acestuia si pentru a se evita pierderea etanseitatii. Chiar si o utilizare corecta a climei va ajuta la evitarea aparitiei unor probleme la modul de functionare.
Drept urmare, aerul conditionat nu ar trebui pornit imediat cum se intra in masina, ci dupa aceasta este aerisita cu geamurile deschise, iar oprirea climei ar trebui sa se faca cu cel putin 10 minute inainte de oprirea motorului, pentru a permite apei provenite de la condens sa se evapore si, astfel, riscul de dezvoltare a microorganismelor in sistemul de climatizare va fi redus.