Igiena mainilor si masca in timpul epidemiei pentru angajatii din sanatate

Igiena mainilor si masca in timpul epidemiei pentru angajatii din sanatate

In timpul unei epidemii infectioase, protectia angajatilor din domeniul sanatatii este o prioritate absoluta pentru a asigura continuitatea ingrijirilor urgente pentru pacientii infectati, dar si a ingrijirilor obisnuite de urgenta, care sporesc nevoile de personal medical, paturi si echipamente.

In plus, orice contact de la om la om ar trebui sa fie suspect, deoarece microorganismul circula in intreaga populatie si exista purtatori sanatosi care pot disemina virusul. Suprafetele atinse de persoanele infectate sunt, de asemenea, expuse riscului, mai ales daca sunt din plastic sau metal.

Este esential sa protejam angajatii, cei implicati in logistica medicala si pacientii. In al doilea rand, daca epidemia continua, este necesar sa se dispuna la masuri de protectie pentru orice angajat care lucreaza cu publicul, indiferent de domeniul in care lucreaza.

Astfel, foarte repede volumul de echipament de protectie necesar, precum manusi protectie, masti si sapun igienizat, devine astronomic, disproportionat fata de nevoile obisnuite.

Acest lucru este valabil pentru toate tarile afectate de aceasta epidemie, care s-a dezlantuit in lume din decembrie 2019. Ramane esential sa respectam recomandarile organizatiilor si autoritatilor in domeniu, deoarece vom face fata acestui virus doar prin confruntare colectiva si cu disciplina, dar trebuie sa ne confruntam si cu riscul de expunere, frica si deteriorarea fizica si mentala a angajatilor.

Acest virus se transmite prin maini si prin picaturi nazofaringiene. Igiena mainilor si protectia impotriva picaturilor sunt in prim plan.

Igiena mainilor

Masurile de bariera impotriva contaminarii manuale sunt esentiale:

-Trebuie sa avem contact cat mai putin posibil pentru a reduce riscul de ne intersecta cu un purtator si de a atinge dupa el orice suprafete pe care acesta le-ar fi putut contamina;

-Respecta distantarea sociala, chiar si cu cei apropiati;

-Atinge cat mai putin manerele usilor si barele de sustinere in transportul in comun, balustrade, in special pe scarile si coridoarele spitalelor;

-Spala-te pe maini cu sapun lichid, in mod regulat, si dupa orice act sau situatie riscanta;

-Daca spalarea nu este posibila si inainte de orice procedura foloseste dezinfectant maini;

– Nu iti atinge fata, deoarece, in cele din urma, atingand fata, aduci virusul cu mainile la punctele de intrare in corp, care sunt gura, nasul si ochii;

-Curata dispozitivele si suprafetele cu solutii igienizante si dezinfectante ori de cate ori este posibil.

Aceste gesturi sunt esentiale si posibile de aplicat, trebuie doar sa te gandesti la ele si sa exersezi.

Oricum, indiferent de ceea ce faci, nu uita sa iti speli mainile de cate ori este nevoie.

Masti de protectie

Este imperativ ca intr-o unitate medicala sa se sorteze pacientii simptomatici sau asimptomatici inainte de a intra in structura de ingrijire. Pentru pacientii simptomatici, purtarea unei masti chirurgicale este obligatorie pentru pacient si pentru medic.

Pentru pacientii asimptomatici, purtarea permanenta a masti de protechie este, de asemenea, obligatorie. Astfel acestia nu risca sa contamineze nici ei la randul lor.

Este, intr-adevar, o situatie dificila si deloc placuta pentru nimeni. Insa pentru a evita supraaglomerarea spitalelor si, desigur, contaminarea noastra, cat si a familiilor noastre, trebuie sa respectam aceste minime reguli si sa utilizam produsele corespunzatoare.