Ghid de alegere a laptopului ca sa nu gresesti

Ghid de alegere a laptopului ca sa nu gresesti

Dupa cum s-a vazut intr-o postare in care se compara laptopurile si computerele desktop, notebook-urile sunt, de asemenea, obiecte mai compacte, care odata cumparate pot fi cu greu modernizate intern sau pentru a inlocui o piesa. Acest lucru inseamna ca alegerea unui laptop ieftin potrivit este importanta si, de asemenea, mai dificila.

Laptop si dimensiunea ecranului

Cumpararea unui laptop de dimensiunea potrivita este importanta nu numai pentru a avea un ecran mai mare sau mai mic, ci si pentru a avea o tastatura si un touchpad mai mari sau mai mici. Alegerea unui monitor prea mic poate fi inghesuitoare pentru munca, dar daca este prea mare, devine mai dificil de transportat; alegerea este in mod clar subiectiva.  Vezi aici produse de la Dab-It!

Numarul de porturi si prize

Laptopurile noi ar trebui sa aiba toate porturile si conectorii de baza:

  • Cel putin trei porturi USB, dintre care unul USB 3.0
  • Cititor de carduri SD
  • Mufa pentru casti si microfon
  • Priza Ethernet
  • Iesiri video pentru monitor sau televizor (HDMI sau DisplayPort)

Asadar, sa verificam daca toate aceste elemente sunt prezente, astfel incat orice periferice suplimentare sa poata fi conectate si laptopul sa poata fi utilizat in toate scenariile.

Laptop hibrid sau clasic?

Pe langa laptopurile clasice, putem gasi si mici PC-uri hibride, care sunt de fapt tablete cu o tastatura mica atasata, care pot rula Windows 10. Solutia hibrida, la moda in ultima vreme, poate fi o escrocherie din punct de vedere comercial si tehnic. Daca se cheltuieste putin de fapt, se risca sa se cumpere un laptop/tableta slaba, total nesatisfacatoare. Daca alegeti apoi un laptop hibrid de calitate, riscati sa aveti un computer excelent, dar incomod de folosit ca tableta din cauza greutatii sale. Prin urmare, sfatul nostru este sa evitam hibrizii, daca este posibil, si sa ne concentram doar pe laptopurile „pure”; daca ne dorim o tableta, este mai bine sa cumparam direct un iPad, in opinia noastra singurul model pe care merita sa pariem.

Sisteme de operare alternative

Multi oameni cred ca un laptop inseamna sa alegi intre Windows PC sau Mac. In ciuda faptului ca este optimizat pentru ecrane tactile, Windows 10 este utilizat ca un PC clasic, cu mouse si tastatura (ecranele tactile nu au avut prea mult succes). Pe de alta parte, MacBook-urile costa nu mai putin de 1.500 de euro, ceea ce nu este o cifra pentru toata lumea. Iata, asadar, ca putem experimenta o noua clasa de notebook-uri, Chromebooks de la Google, care costa foarte putin si sunt bazate pe Chrome OS, sistemul de operare al Google. Aceste laptopuri au particularitatea de a functiona in principal conectate la internet, cu functii foarte limitate daca nu exista conexiune. Chromebook-urile costa putin, sunt usoare, sunt foarte rapide si se bazeaza pe aplicatii web care pot fi lansate prin intermediul browserului Chrome, cum ar fi, de exemplu, Google Docs (similar cu Office), Google Drive, Google Keep, Dropbox si multe altele. Poate ca Chromebook nu este o alegere buna ca PC principal, o valoare excelenta daca aveti deja un PC sau un laptop fix cu Windows sau Mac si un Chromebook ca computer secundar.