Folosesti o placa compactoare? Iata cateva lucruri de stiut la locul de munca!

Folosesti o placa compactoare? Iata cateva lucruri de stiut la locul de munca!

Placile compactoare sunt utilaje profesionale folosite in compactarea solului sau diferitelor materiale. Probabil stiai deja acest lucru, mai ales daca lucrezi in domeniu. Totusi, niciodata nu poti sti indeajuns de multe lucruri despre utilizarea corespunzatoare a unui utilaj.

Mai mult decat atat, pe langa utilizarea corespunzatoare, trebuie luata in considerare si utilizarea la potential si eficienta maxima. Tocmai de aceea, in cele ce urmeaza vei afla cateva lucruri pe care probabil nu stiai despre o placa compactoare.

Tipuri de compactare

In primul rand, trebuie mentionat faptul ca exista doua tipuri de compactare – anume statica si dinamica. Majoritatea placilor compactoare sunt capabile de al doilea tip, dinamica, in principal datorita functiei de vibrare (motiv pentru care mai sunt numite si placi vibrante) sau celei de impact.

Compactarea de impact este realizata prin intermediul unui tip mai special de placi, anume maiurile compactoare. Acestea folosesc o miscare continua sus-jos si greutatea utilajului pentru a compacta solul.

Apoi, compactarea statica este realizata de rolele compactoare. Acestea se bazeaza doar pe greutatea rolei pentru a compacta solul.

Un utilaj nu este conceput pentru toate aplicatiile

Chiar daca pare greu de crezut, o astfel de placa nu poate compacta toate tipurile de sol/materiale sau suprafete de toate dimensiunile. De exemplu, placile sunt utilaje relativ mici, actionate manual (impinse) si astfel nu sunt ideale pentru suprafetele de dimensiuni mari.

Apoi, in functie de densitatea si tipul solului, este posibil sa ai nevoie de o placa compactoare mai grea, pentru a garanta o compactare corespunzatoare.

Nu in cele din urma, vei avea nevoie de o placa reversibila pentru suprafetele inguste, care nu permit intoarcerea utilajului. Acestea prezinta un maner a carui pozitie poate fi schimbata – din fata in spate si invers.

Tipuri de compactare dinamica

Dupa cum a fost mentionat, compactarea de tip dinamic se realizeaza prin intermediul unei functii a placii compactoare – anume cea de impact, sau cea vibranta. Fiecare functie actioneaza in mod diferit asupra solului sau materialului de compactat.

  • Functia de impact – parte inferioara a unui astfel de utilaj este placa in sine. Aceasta, spre deosebire de rolele unui compactor traditional, nu este statica. De regula, prezinta o functie de impact, care face placa compactoare sa se miste pe directia sus-joc, pentru a actiona astfel asupra materialului de compactat. In acest caz, greutatea placii in sine este cea care compacteaza suprafata. Aceasta este functia principala a maiurilor compactoare, fiind rar intalnita la placile compactoare (acestea din urma sunt mai degraba vibrante);
  • Functia vibranta – aceasta, desi destul de similara cu functia de impact, este mai potrivita pentru sourile granulare. Vibratiile aseaza particulele materialului mai bine, pentru o compactare mai calitativa, mai densa.

Chiar daca o placa compactoare poate prezenta ambele functii, cea de impact este influentata in mod considerabil de greutatea utilajului in sine – pe cand cea vibranta nu.

Esti in cautarea unui utilaj de calitate superioara?

Daca nu vrei sa cauti astfel de utilaje prin magazine fizice si vrei sa ai garantia unui produs de la un producator cu renume in industrie – deci calitatea fiind garantata – atunci ar trebui sa arunci o privire in magazinul de scule ProENERG.

Acesta are pentru tine o gama extrem de variata de utilaje, echipamente si scule, dar mai ales de placi compactoare pentru toate aplicatiile!