De ce trebuie sa schimbi uleiul de transmisie?

De ce trebuie sa schimbi uleiul de transmisie?

Uleiul de transmisie este un lubrifiant important al oricarui vehicul modern responsabil pentru prevenirea frecarii sasiului si a sistemului de propulsie. Componentele metalice care se incalzesc si intra in contact intre ele sunt situate oriunde in compartimentul motorului. Fara un lubrifiant ca uleiul, piesele s-ar uza imediat si ar risca defectarea motorului in cel mai rau caz. Datorita uleiului de transmisie, frecarea nedorita poate fi evitata si, astfel, creste durata de viata a vehiculului. De asemenea, ai nevoie si de cele mai bune uleiuri de motor.

Din pacate, functia uleiului de transmisie se inrautateste in timp. Pe de o parte, exista riscul ca arderea sa-si piarda calitatea si functionalitatea din cauza prafului si a murdariei. Pe de alta parte, uleiul este pierdut treptat.

Schimbi uleiul sau doar completezi? Atunci cand folosesti uleiuri de transmisie, asigura-te ca le schimbi la timp. Cand uleiul nu este schimbat la fel de frecvent ca uleiul de motor. In timp ce acesta din urma ar trebui reinnoit la fiecare unul pana la doi ani, uleiul de transmisie este schimbat o singura data in viata masinii. Impotriva opiniei larg raspandite, aceasta recomandare nu este doar pentru vehiculele cu schimbare manuala. Chiar daca ai un vehicul cu schimbare automata, ar trebui sa iei in considerare schimbarea uleiului dupa cativa ani.

Adaugarea uleiului ramas poate fi o idee buna, daca au fost detectate pierderi suplimentare de ulei, acesta poate fi descoperit, de exemplu, in timpul unei inspectii efectuate de un mecanic profesionist. De asemenea, in timpul conducerii exista semne ca uleiul lipseste din unelte si ca ar trebui adaugate mai mult. Acesta este, de exemplu, cazul daca auzi zgomote puternice si ciudate atunci cand schimbi vitezele. In acest caz, componentele metalice ale transmisiei sunt frecate si uleiul nu isi mai indeplineste functia de lubrifiant in mod corespunzator. In afara de o lipsa de ulei, un ulei prea vechi de transmitere poate provoca, de asemenea, aceste simptome.

Care este uleiul necesar?

Ulei de transmisie trebuie sa indeplineasca alte criterii decat uleiul de motor. Nu utiliza in niciun caz ulei de motor obisnuit cu nume de tip. Uleiurile de transmisie au o alta standardizare internationala. Variantele GL-3 si GL-5 joaca cel mai important rol in constructia de masini moderne. Deoarece alegerea uleiului gresit poate provoca daune, ar trebui raportat inainte de a cumpara uleiul ce vrei sa il schimbi.

Pentru a afla daca este posibila schimbarea uleiului de transmisie al vehiculului la domiciliu, consulta manualul de instructiuni al masinii. Acesta iti va oferi instructiuni pentru a verifica nivelul special al uleiului si pentru ati spune unde se afla surubul de purjare pentru uleiul de transmisie. Daca nu esti total sigur daca ai putea schimba corect uleiul, este de preferat sa mergi la un atelier pentru o astfel de lucrare. Retine ca schimbarea uleiului de transmisie este ceva mai complicata decat schimbarea uleiului de motor si daca nu esti sigur pe ceea ce faci, de preferinta este sa apelezi la un specialist pentru a face o treaba buna, fara probleme si fara sa strice nici o componenta a motorului.