Cum se trateaza escarele

Cum se trateaza escarele

Aveti o persoana apropiata care se confrunta cu problema escarelor? Incercati acum sa aflati impreuna cu doctormit.ro mai multe informatii despre ce sunt escarele si care este tratamentul recomandat escarelor.

In primul rand, o escara este o rana deschisa pe piele si care apare mai ales in cazul persoanelor care sunt imobilizate la pat pentru perioade mai mari de timp. Principala cauza care duce la aparitia escarelor este presiunea si frictiunea pe care o producem asupra pielii. Acest lucru se intampla in urma sederii prelungite sau din cauza hainelor umede. Alte cauze de aparitie ale escarelor sunt varsta inaintata, atrofierea muschilor, malnutritia, deshidratarea, pielea uscata si fumatul in exces. Alte cauze pot fi reprezentate de afectiuni precum diabetul.

In timp o escara poate sa evolueze pana la agravarea leziunilor pe piele, astfel ca este important sa descoperim tratamentul pentru escare potrivit nivelului escarei pe care il avem si totodata este important sa nu mai pierdem timp in aplicarea metodei. In cazul in care nu sunt tratate la timp, escarele se pot transforma in rani adanci, care pot duce la infectie.

Cele mai predispuse zone pentru escare sunt cele din zona osoasa, precum zona lombara si sacrala, coate, glezne, umeri, solduri, si zone care intra frecvent in contact cu suprafata patului sau a scaunului cu rotile.

Cea mai simpla metoda de tratament pentru escare este sa nu stai in aceeasi pozitie pentru perioade indelungate de timp. Pe de alta parte, inlocuirea saltelei normale cu o saltea antiescare este o alta metoda eficienta de a preveni escarele.

Tratamentul escarelor se face in functie de stadiul in care se afla leziunile. Primul pas este indepartarea presiunii asupra zonei afectate prin schimbarea pozitiei pacientului.

Tratamentul escarelor profunde presupune curatarea acestora cu apa si sapun, ulterior, uscarea acestora fara a le freca. Ca tratament pot fi folosite diferite creme pentru vindecarea escarelor sau pansamente cu substante hidroactive care vor contribui la hidratarea pielii afectate si la prevenirea formarii unor leziuni noi.

Daca escarea este intr-un stadiu foarte avansat, cu leziuni care pot ajunge la muschi sau la oase, atunci este primordial sa mergem la medic, deoarece pielea distrusa va necesita supraveghere medicala constanta. Pentru escarele infectate, se recomanda dezinfectarea acestora astfel incat sa nu se extinda secretiile. Ulterior, medicul va recomanda folosirea unei creme pentru escare si a unor pansamente si solutii speciale care sa ajute la vindecarea mai rapida a tesuturilor distruse si la inchiderea plagilor.

Este bine sa mergem la medic si sa respectam metoda de tratament pentru escare recomandata pentru a evita posibilitatea agravarii escarelor. Astfel, vom putea evita o interventie chirurgicala de reconstructie plastica.