Cum sa setezi temperatura in casa iarna ?

Cum sa setezi temperatura in casa iarna ?

In lunile de iarna, foarte multe persoane obisnuiesc sa scada temperatura in case pentru a economisi bani. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand suntem plecati la serviciu sau in vacanta, de exemplu. Unii dintre noi chiar prefera sa mentina temperatura mai scazuta decat in ​​mod normal atunci cand sunt acasa pentru a maximiza cu adevarat economiile la factura de energie. Dar, exista o anumita temperatura pe care sa nu o depasim? Poate fi prea frig in interiorul unei case cand sunt prezenti oameni? Dar cand locuinta este libera?

Temperatura recomandata cand sunteti acasa

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda sa setati termostatul la cel putin 17 grade in lunile de iarna, cand oamenii sunt acasa. Daca sunt sugari sau persoane in varsta, ei recomanda mentinerea temperaturii la minim 21 de grade. Puteti achizitiona un termostat modern sau o centrala economica de la blubox.ro si cu siguranta veti seta mai usor temperatura in casa.

Credem ca recomandarile OMS de mai sus sunt bune si precise in majoritatea situatiilor. Dar, desigur, pot exista si exceptii. De exemplu, atunci cand dorm, multor oameni le place ca in casele lor (sau cel putin dormitoarele lor) sa fie mai racoare. Odata ce suntem ghemuiti sub paturile noastre calde, 17 grade s-ar putea sa nu se simta atat de rece. Asadar, daca tu si toti ceilalti din gospodarie va simtiti confortabil sa coborati mai jos de 17 grade in timp ce dormiti, puteti cobori temperatura.

In ceea ce priveste orele normale ale zilei in care toata lumea este treaza si activa in casa, recomandam ghidul OMS de 17 grade ca minim. A locui intr-o casa pentru perioade lungi de timp care este constant rece poate avea efecte negative asupra sanatatii. Corpurile noastre nu sunt menite sa fie constant sub presiunea de a le fi frig sau chiar foarte frig pentru perioade lungi de timp. Deci, cel mai bine este sa mentineti temperatura la un nivel confortabil pentru toti cei implicati.

Acum, daca puteti purta cateva straturi de haine in plus pentru a ajuta la compensarea efectului de racire al temperaturilor mai scazute, atunci puteti seta si temperaturi mai mici. Atata timp cat tu si toti ceilalti sunteti confortabili, aceasta este prioritatea principala. Stiati ca de fapt exista oameni care si-au setat termostatele la 7 grade  si au trait in acel mediu? Desigur, erau  in pantaloni lungi, hanorace, manusi si jachete groase in timp ce stateau intr-un sac de dormit, dar au reusit. In opinia noastra, acest lucru este putin extre si nu este ceva ce recomandam!

Acum ca am trecut peste cateva sfaturi referitoare la temperatura interioara atunci cand oamenii sunt acasa, haideti vedem cateva sfaturi pentru cand toata lumea este plecata.

Daca pleci in vacanta, sau chiar la munca, este intelept sa scazi temperatura termostatului pentru a economisi energie si bani. Pentru perioade scurte de timp, cum ar fi mersul la serviciu, va recomandam o temperatura de aproximativ 12-15 grade. Cand sunteti plecat pe perioade lungi de timp, cum ar fi vacanta, nu va recomandam sa setati temperatura mai mica de 10 grade. Unul dintre ultimele lucruri pe care le doriti este sa va intoarceti acasa si sa gasiti tevi sparte si daune cauzate de apa in intreaga casa. Acesta poate fi rezultatul in cazul in care conductele ingheata si se sparg.

Pentru a achizitiona o centrala motan click aici .