Cum sa asociezi corect vinul dulce cu branzeturile
Vinul si branzeturile reprezinta unele dintre micile placeri ale vietii, iar consumate impreuna pot asigura o experienta de neuitat. Totusi, nu poti alege orice vin si orice tip de branza si sa te astepti ca aceasta combinatie sa fie grozava, ci exista cateva recomandari de care poti tine cont in acest sens.
De exemplu, trebuie sa avem in vedere nivelul de aciditate atunci cand ne dorim sa combinam vinurile cu branzeturile. Vinul alb este mai acid decat cel rosu, iar daca branzeturile sunt alese cu inspiratie, atunci acestea se pot completa unele pe altele. Unul dintre cele mai populare vinuri albe dulci este Muscat Ottonel. Fiind usor de consumat, se recomanda asocierea sa cu branza picanta sau sarata care va echilibra dulceata, iar branza de Brie este ideala in acest sens. Si vinul dulce Riesling poate fi un partener potrivit pentru cateva tipuri de branza precum Gouda sau Feta.
In schimb, atunci cand vorbim de vinurile spumante, bulele acestora simplifica asocierea cu branza pentru ca ajuta la echilibrarea grasimilor, in special in cazul branzeturilor moi precum Camembert.
Vinurile rosii dulci sunt, de regula, mai corpolente si se remarca prin gustul fructat completat cu note picante sau chiar ciocolata. Asemenea vinuri pot fi consumate alaturi de branza Cheddar, Parmezan sau Gorgonzola. Gouda este un tip de branza usor afumata care complementeaza un vin Merlot, iar vinurile obtinute din struguri Shiraz pot fi consumate alaturi de branzeturi invechite, atat Edam, cat si Gouda fiind o alegere inspirata.
Cabernet Sauvignon din gama Origini este un vin de inalta calitate care are sanse sa cucereasca pe oricine. Strugurii se culeg tarziu, la final de noiembrie pentru a putea acumula o cantitate ridicata de zaharuri, de circa 280 grame/litru. Sunt vinificati in dulce pentru obtinerea unui vin de desert nobil, iar pentru a dobandi complexitate se matureaza pentru 6 luni in baricuri de stejar.
Incanta prin culoarea sa rosu rubiniu inchis dens care se deschide in pahar si se remarca prin aromele de mure proaspete si notele de ierboase si de lemn de stejar afumat. La gust predomina coacazele negre, prunele uscate si radacina de raculet, iar taninurile ferme, in ciuda faptului ca sunt dulci, scot in evidenta un final armonios, plin de eleganta. Se poate savura ca atare, fiind un vin de desert foarte bun, dar se dovedeste a fi ideal si alaturi de prajituri fine sau langa branzeturi sarate. Pentru ca toate calitatile sale sa fie scoase in evidenta, se recomanda servirea la o temperatura intre 16 si 18 grade.
Muscat Ottonel din gama Origini este un alt vin dulce pe care merita sa il iei in calcul. Strugurii se culeg toamna tarziu pentru a avea timp suficient sa adune dulceata, aromele si gustul pentru care sunt atat de apreciati. Acest vin prezinta un potential real de invechire de peste 10 ani, fiind poate pretendentul perfect cu care sa iti incepi colectia. Introdus relativ recent in portofoliul Cramei Budureasca, acesta si-a castigat rapid adeptii. Cucereste prin culoarea sa vibranta de galben deschis cu reflexii aurii. Aromele sunt inedite, de fagure de miere si flori de faneata, iar gustul catifelat aminteste de miere si caise parguite. Acesta este un vin echilibrat, care se poate servi alaturi de diverse deserturi, in special cu prajituri pe baza de fructe care sa nu fie foarte dulci, dar straluceste si langa branzeturi. Totusi pentru ca toate calitatile sale sa fie evidentiate se recomanda sa fie servit rece, la o temperatura intre 10 si 12 grade. Alege un vin dulce de la Budureasca si lasa-te cucerit!