Cum poti intelege mai usor cafeaua pe care obisnuiesti sa o bei?

Cum poti intelege mai usor cafeaua pe care obisnuiesti sa o bei?

Cafeaua este cunsocuta direct, cu ajutorul simturilor si indirect prin impresia pe care ti-o lasa. Este important sa intelegi cafeaua pe care o bei astfel incat sa stii cum sa alegi doar acele sortimente de cafea care sa te impresioneze de fiecare data si care sa iti aduca bucurie. Indiferent daca alegi sa cumperi Cafeaua piacetto sau alt tip de cafea, tinand cont de informatiile de mai jos vei intelege ce te atrage de fapt la cafeaua ta preferata.

Savoarea cafelei

In centrul interactiunilor se afla savoarea, acesta fiind un termen complex care preia cate ceva de la fiecare interactiune dintre cafea si unul din simturile tale. Daca toate chimiile unei cafele se intrepatrund intr-o proportie care ne satisface, atunci cand bem vom spune despre cafea ca este o bautura savuroasa. Japonezii considera inclusiv faptul ca savoarea este al cincilea gust, fiind diferita de celelalte deja stiute – sarat, amar, acru si dulce.

Gustul cafelei

Gustul este de fapt impresia pe care o percepi atunci cand senzorii din cavitatea bucala sunt activati de moleculelel specifice unui anumit gust. Gusturile pe care le vei percepe la cafea sunt amar, acru si dulce. Gustul sarat nu apare de obicei cand vorbim de cafea, decat daca boabele de cafea au fost udate cu apa de mare la transport. Gustul amar este de cele mai multe ori mascat de compusii dulci si intarit de compusii sarati sau acri.

De foarte multe ori acea amareala neplacuta din cafea apare din cauza prajirii excesive a boabelor sau din cauza ca bautura este preparata incorect. Aciditatea este cea care da gustul acru al cafelei si chiar daca nu suna bine, specialistii in cafea cauta de cele mai multe ori o astfel de componenta in savoarea genera a acafelei. O cafea ideala trebuie sa aiba o usoara aciditate, insa nu trebuie sa fie exagerata. Un italian iti va spune ca o cafea perfecta are proportii echilibrate de aciditate si dulceata.

Dulceata apare de cele mai multe ori in cafea, datorita mai multor substante, cele mai multe dintre ele fiind carbohidrati solubili. De cele mai multe ori este vorba despre un gust care le echilibreaza pe toate celelalte.

Aroma cafelei

In momentul in care mirosi cana de cafea aburinda, simti o mica parte din aroma cafelei. De cele mai multe ori vei percepe aroma dupa ce incepi sa bei. Substantele volatile din cafea, care contin particule aromate trec prin canalele retronazale spre bulbul olfactiv.

Sunt numeroase arome ce pot fi distinse in cazul cafelei, dupa cum urmeaza. Aromele enzimatice  asa cum sunt cele fructate, florale sau ierboase sunt arome care amintesc de florile cafelei, de mar, de scortisoara si de caise, sau in unele cazuri de petale de trandafiri.

Zaharul brun este o alta roma specifica de cafea si se regaseste in arome precum alunele, ciocolata, arahidele, painea prajita si migdalele, mierea sau siropul de artar.

Aroma uscata este data de gustul de rasinoase, condimente si seminte, coacaze negre, piper, cimbru sau camfor. Sunt si cafeel care au arome de fum.