Ce mancam la pranzul sau cina de Craciun

Ce mancam la pranzul sau cina de Craciun

 

Pranzul de Craciun este, ca si Craciunul, simbol al traditiilor de iarna. In timp ce restul anului poti impresiona oaspetii la cina cu ingeniozitatea ta, pentru pranzul traditional de Craciun exista cateva reguli. In acest caz, oamenii se asteapta ca lucrurile sa aiba acel gust…de Craciun. Totul trebuie sa fie asa cum a fost intotdeauna!

Mai jos vei gasi multe sugestii pentru felurile de mancare care sunt de obicei asezate pe masa pentru un pranz sau cina de Craciun. Cu toate acestea, fiecare zona are anumite feluri de mancare traditionala ce trebuie sa fie pe masa de Craciun. Partea buna este ca, in acest caz, oaspetii insisi pot aduce ceea ce cred ca le trebuie, ca pranzul de Craciun sa fie pe masura. Daca toata lumea isi doreste insa, poti servi preparate complet noi, inspirate din cele traditionale.

Pranzul de Craciun este impartit in patru parti diferite: Mai intai se serveste pestele, apoi preparatele reci. Dupa aceea, intra preparatele calde. Dupa masa, si de preferinta cu o scurta pauza, vine desertul.

Numarul de feluri de mancare si cantitatea de mancare depind de numarul de invitati si de sexul acestora. Femeile mananca de obicei 2-3 bucati de paine, in timp ce barbatii adulti pot manca 3-4 bucati, uneori 5. Apoi mai este si desertul.

Dintre felurile de mancare de mai jos, poti alege de obicei 2-3 din fiecare grup, de preferinta putin mai multe dintre cele calde pe care oaspetii tind sa le prefere. Alcatuieste un meniu de pranz de Craciun bazat pe motto-ul: Mai bine mai putin, dar bun. In loc sa depui efort pentru a face 20 de feluri de mancare diferite, alege mai putine, dar cu ingrediente bune. Cat despre dulciuri, daca nu te pricepi sa le faci in casa, poti sa apelezi oricand la Cofetaria Narcisa.

Sa vedem meniurile din peste! Poti alege:

 

-Hering: hering alb, rosu sau prajit cu salata de ceapa cruda.

-Icre facute in casa cu ceapa.

-Somon afumat cu omleta, sparanghel si marar.

-File de peste cu remoulade si lamaie.

 

La aperitivul rece vom avea:

 

-Carnati sau rulada cu carnati.

-Sunca si salata italiana.

-Branza, sunca si masline.

 

Meniul cald este urmatorul:

 

-Friptura din carne de porc si bacon.

-Rata cu mere.

-Copane de pui si sparanghel.

-Coasta sau friptura de porc cu varza rosie.

-Carnati si piure de cartofi sau cartofi la cuptor.

 

Sa nu uitam de desert:

 

-Cozonac și prajituri cu nuca și stafide.

-Tort de cicocolata.

-Tort de lamaie.

-Platou cu prajituri de cofetarie, fructe si nuci. Cofetaria Narcisa din Ploiesti te poate ajuta in acest sens.

Masa trebuie bineinteles sa fie acoperita cu o fata de masa frumoasa de Craciun. Fiecare loc va avea propria farfurie, un servetel si o farfurie de peste. In partea de sus aseaza un servetel frumos pliat sau un inel de servetel cu un motive de Craciun. Un pahar de bere sau de vin, un pahar de sampanie si, eventual un pahar de apa trebuie, de asemenea, sa fie pe masa. Langa servetel, asezi cate un set de tacamuri, pe care oaspetii le pastreaza pe tot parcursul pranzului de Craciun, precum si o lingurita pentru desert. Simte-te liber sa decorezi masa in mod festiv, cu crengi de brad, globuri de Craciun si luminite.