Ce este de fapt cafeaua si care sunt tipurile apreciate?

Ce este de fapt cafeaua si care sunt tipurile apreciate?

Iti explicam ce este cafeaua, tipurile care exista si cum se face aceasta bautura. In plus, vei mai afla si care sunt caracteristicile si avantajele sale. Cafeaua este una dintre bauturile preferate ale mai multor tari din lume si astfel a aparut si cafea de specialitate pe care oamenii o apreciaza.

Ce este cafeaua?

Cafeaua este o infuzie fierbinte care se consuma in mai multe tari occidentale. Numele sau provine de la un copac: planta de cafea al carei bob este cel folosit pentru a face aceasta licoare.

Planta de cafea sau copacul atinge intre 4 si 6 metri inaltime, desi in cea mai mare parte este taiata astfel incat boabele sa nu fie produse la o astfel de inaltime. Pe de alta parte, boabele de cafea masoara aproximativ 1 centimetru.

Aceste boabe sunt utilizate pentru prepararea bauturii atunci cand sunt prajite si amestecate cu apa fierbinte pentru prepararea cafelei. La cafenea Constanta veti gasi doar sortimente de cafea de buna calitate.

Exista multe moduri diferite de a pregati cafeaua, una dintre bauturile preferate ale mai multor tari din lume.

Aceasta bautura se caracterizeaza prin aroma sa rafinata si combinatia cu alte bauturi (cum ar fi smantana, laptele sau cacao) care dau diferite variatii aromatice si gustative.

Caracteristicile fizice ale cafelei

In interiorul fructului arborelui de cafea se afla boabele de cafea. Planta de cafea are fructe rosii de marimea cireselor mici. In cadrul acestora se afla samanta de cafea. Boabele plantei de cafea masoara aproximativ 1 centimetru. Cand sunt extrase din planta, boabele sunt maro deschis si dupa procesul de prajire devin maro inchis.

 

Tipuri de preparare a cafelei

Exista diferite tipuri de preparare a cafelei. Astfel, printre cele mai remarcabile sunt:

  • Cafea expresso. Este cafeaua obisnuita, preparata cu boabe de cafea macinate si apa fierbinte.
  • Cafeaua cu lapte. Se prepara cu cafea si cu putin lapte (degresat sau integral)
  • Cafea latte. Se prepara cu 1/3 de espresso si 2/3 din lapte.
  • Cafea americana. Espresso cu mai multa apa.
  • Latte espresso din apa si spuma de lapte.

Gustul si aciditatea cafelei

Cafeaua din plantele din America Latina este mai acida decat in alta parte. Gustul cafelei poate varia in functie de planta, de timpul de la recoltare pana la prepararea cafelei, de tipul de combinatie cu alte bauturi etc. Cu toate acestea, infuzia de cafea este masurata la nivel mondial printr-o masura cunoscuta sub numele de „roata cu aroma de cafea„, un termen dat de SCAA (Specialty Coffee Association of America), organizatia care are o intreaga clasificare pentru cumparatori si vanzatori.

Aciditatea va depinde de planta de cafea, precum si de zona in care se recolteaza cafeaua. Cafelele vegetale din America Latina sunt in general mai acide decat din alte parti ale lumii, deoarece sunt soluri vulcanice, bogate in minerale.

Gustul, corpul, aroma si amaraciunea cafelei

Cafeaua are 800 de compusi care stimuleaza papilele gustative. Toate acestea vor afecta si vor modifica  gustul si aroma in functie de tipul de sol pe care se dezvolta planta de cafea.