Ce este bateria si cum o poti alege pe cea mai buna?

Ce este bateria si cum o poti alege pe cea mai buna?

Bateria pentru cada este utilizata atat pentru baie, cat si pentru dus, datorita celor doua iesiri de apa. Exista mai multe optiuni intre robinetele de baie si robinetele mecanice sau termostatice. Exista o gama larga de optiuni in ceea ce priveste aspectul, functionalitatea, longevitatea si stilul. Indiferent daca cada este montata pe perete, montata pe podea, pe colt sau in alte locuri, optiunile de instalare depind in primul rand de caracteristicile si amplasarea baii: montata pe perete, montata pe colt sau independenta. Functia de dus poate fi asigurata de o bara de dus simpla cu un dus manual sau de o coloana de dus mai elaborata, cu un cap de dus inalt. Daca ai nevoie de baterie cada freestanding poti citi in continuare detalii.

 Ce este bateria pentru cada de baie?

Bateria de baie are particularitatea de a avea doua iesiri de apa: una pentru baie, cealalta pentru dus. Acesta este motivul pentru care este cunoscut si sub numele de „robinet de baie si dus”. Un deviator specific pentru fiecare tip de robinet de baie permite ca apa sa curga de la una sau de la cealalta iesire.

Bateria de baie

Are doua manere sau bare transversale (in functie de model). Unul controleaza apa rece, iar celalalt apa calda. Din punct de vedere tehnic, este cel mai simplu dintre robinetele pentru cada si, de asemenea, cel mai putin practic. Cele doua manere trebuie actionate de fiecare data pentru a regla temperatura si debitul de apa. Aceasta metoda de ajustare, care se face prin incercari si erori, duce la un anumit disconfort si la un consum excesiv de apa.

Bateria termostatica de baie

Acest robinet are doua manere: pentru controlul debitului (stanga) si pentru controlul temperaturii apei (dreapta). Temperatura este setata la cel mai apropiat grad si este stocata in memorie dupa inchidere. La urmatoarea deschidere a robinetului, acesta furnizeaza automat aceeasi temperatura: nu trebuie sa va faceti griji cu privire la variatii sau la efectul de „dus scotian”. O blocare la 38°C ofera o siguranta suplimentara impotriva arsurilor accidentale. Bateria  de baie termostatic] este cel mai sigur si mai confortabil robinet de baie/dus. Este, desigur, recomandat in special copiilor si persoanelor cu mobilitate redusa.

Unde sa plasati bateria de cada?

Robinetele pentru cada difera in ceea ce priveste numarul de gauri care trebuie gaurite pentru instalare. Cu o singura gaura: un singur punct de fixare prin care trece alimentarea cu apa. Intre doua si cinci gauri: pentru gura de scurgere, manere separate, un deviator, uneori un dus extensibil, in functie de model. Diferitele optiuni sunt disponibile sub forma de robinet.

Robinet de cada cu intrare in cada

Indiferent de numarul de gauri necesare, racordul este instalat vertical pe marginea baii (scurgerea). Daca este necesar, instalarea poate fi efectuata si pe puntea cazii. Manerele sau parghiile se pot integra in forma generala a robinetului sau pot iesi in evidenta. Cele mai comune finisaje sunt cromul si otelul inoxidabil, care sunt de obicei lucioase. Dar exista multe alte finisaje disponibile: otel periat, mat sau satinat, crom argintiu sau auriu, bronz vechi sau alama, etc.