Ce diferente sunt intre cafea arabica si cafea robusta?

Ce diferente sunt intre cafea arabica si cafea robusta?

Cafeaua arabica este o cafea blanda, mai mult sau mai putin fructata si aromata, de altitudine mare, in timp ce cafeaua robusta este o cafea puternica, amara si pamantie, de altitudine mica.

Arabica si Robusta sunt cele doua specii botanice originare din Africa si sunt cele mai cultivate pe scara larga in lume. Cu toate acestea, exista o mare diversitate de arbori de cafea in intreaga lume. Arborele de cafea apartine genului Coffea din familia Rubiaceae. Genul Coffea are aproximativ 80 de specii si cateva sute de soiuri diferite. Cele mai raspandite si cultivate specii de cafea sunt Coffea arabica si Coffea canephora. Dupa cum sugereaza si numele, fructele primului arbore de cafea dau arabica, iar cel al celui de-al doilea dau robusta. Prin urmare, vom descrie in detaliu aceste doua specii botanice, din care puteti gasi cafea de specialitate.

Arabica, plina de arome

Cafeaua Arabica provine din cea mai raspandita varietate de plante de cafea din lume. Isi trage numele din Peninsula Arabica. Intr-adevar, Yemenul a fost prima regiune in care Arabica a fost consumata si savurata ca bautura asa cum o cunoastem astazi. Exista aproape 200 de tipuri de Arabica clasificate in subspecii, cum ar fi bourbon, catuai, maragogype, typica, timor, caturra, mundo novo etc.

Arabica se distinge prin finetea sa deosebita, prin aromele sale mai dezvoltate si mai diverse decat Robusta si prin continutul sau scazut de cofeina. Cele mai cunoscute soiuri de cafea sunt:

  • Bourbon, cultivat in Brazilia, Orientul Mijlociu, India si Indonezia;
  • Soiurile Catuai, Caturra si Typica, cultivate in mare parte in America Latina;
  • Mocha din Etiopia si Yemen este o denumire generica ce include o gama larga de plante;

Arabica: o cafea fragila de mare altitudine

Arborele de cafea, originar din Etiopia, este un arbore fragil care creste incet in zonele inalte, intre 800 si 2000 de metri altitudine. Se teme de zonele climatice aspre si prefera temperaturi cuprinse intre 15 si 24°C. De asemenea, arborele de cafea Arabica are nevoie de multa umiditate si umbra. Din acest motiv, copacii mari se gasesc adesea in mijlocul plantatiilor pentru a-i proteja de soare si pentru a conserva umiditatea. Arabica este adesea combinata cu pomi fructiferi mai mari pentru a oferi umbra si venituri pentru producatorii mici.

Robusta: o cafea de exeptie, cu note unice

Cafeaua Robusta isi trage numele de la robustetea si rezistenta arborelui sau. Acest arbore de cafea poate creste pana la aproape zece metri inaltime si este rezistent la multe boli, insecte si conditii meteorologice extreme. Cu toate acestea, ii este frica de inghet.

Cafeaua Robusta este cultivata in campie, la o altitudine mai mica decat Arabica, intre 0 si 800 de metri deasupra nivelului marii, intr-un climat cald, cu temperaturi cuprinse intre 24 si 30°C si adesea in plin soare. In aceste conditii si datorita cresterii sale foarte rapide, aceasta specie de cafea este mai usor de cultivat decat Arabica. Robusta infloreste neregulat, iar fructele sale se coc dupa zece pana la unsprezece luni. Cafeaua Robusta produce boabe de culoare galbena pana la maro.