Când este necesară o coroană dentară

Când este necesară o coroană dentară

Un dinte este restaurat cu o coroană atunci când este grav deteriorat, devitalizat, rupt în urma unui traumatism sau când nu pot fi puse fatete dentare. Coroanele acoperă dintele, adică coroana acționează ca o atelă. Există adesea dinți restaurați cu umpluturi mari, ceea ce implică riscul ruperii și acest lucru, din păcate, într-un mod destul de nefavorabil, deoarece ruperea se face de la rădăcina dintelui, ceea ce duce la extracția acestuia.

Prin urmare, majoritatea dinților morți au nevoie de coroane, deoarece un dinte devitalizat este mult mai puțin rezistent la stres, din cauza aportului de sânge întrerupt. În plus, cauzele (cum ar fi cariile dentare mari) care duc la moartea dintelui, duc la îndepărtarea unor cantități mari de țesut dentar nesănătos și acest lucru reduce și mai mult rezistența dintelui la presiunea masticatorie. Când dintele este viu și trebuie tăiat pentru o coroană dentară, se folosește anestezie, și chiar și într-o singură vizită la dentist, se poate pune o coroană permanentă. În timpul pregătirii clinice și de laborator a dintelui, se pune în gura pacientului o coroană temporară din plastic, care evită toate tulburările estetice și funcționale.

Coroane dentare – Tipuri

Există trei tipuri principale de coroane dentare – metalo ceramice (formate din metal acoperit cu porțelan), ceramice și zirconiu. Coroanele din ceramică și zirconiu sunt superioare celor metalo ceramice în ceea ce privește indicatorii estetici, deoarece coroana din zirconiu este superioară celorlalte, în ceea ce privește rezistența. Coroanele din porțelan sunt o alegere extrem de potrivită pentru restaurarea dinților într-o zonă estetică, deoarece porțelanul modern este caracterizat de o rezistență excepțională, apropiată de cea a coroanelor metalo ceramice. Amplasarea coroanei dentare la o clinică stomatologică de renume, așa cum este DentoCare, și o întreținere igienică adecvată, poate dura 10, 15 sau chiar mai mulți ani fără a fi necesară înlocuirea acesteia.

Când este necesară o coroană dentară?

Deși coroana dentară poate face față multor defecte dentare, nu poate fi pusă în toate cazurile. În general, coroanele dentare sunt utile numai atunci când vine vorba de probleme cu dinții naturali. Chiar și atunci sunt necesare alte măsuri. Dacă un dinte este strâmb, departe de poziția sa corectă, este necesară intervenția ortodontică. Același lucru este valabil și pentru problemele cu mușcătura incorectă. În general, nu poate fi rezolvată orice problemă ergonomică cu o coroană dentară. Dacă îți lipsește un dinte, nu există nicio modalitate de a pune o coroană pe el, așa că ai nevoie de o altă soluție, cum ar fi o punte dentară.

De asemenea, dacă dorești să îți albești dinții, înlocuirea fiecărui dinte cu o coroană este departe de a fi cea mai eficientă soluție. Este mult mai înțelept să faci o procedură de albire. Desigur, medicul dentist ar ști cel mai bine care este soluția potrivită în fiecare dintre aceste situații, așa că, ar trebui să faci o programare la clinica dentară DentoCare înainte  de a lua astfel de decizii. Plasarea coroanei dentare este o procedură relativ neinvazivă. Se face o impresie a dintelui, dintele este șlefuit, se pune o coroană temporară și după realizarea celei permanente, este testată și cimentată pe dintele tăiat.